tirsdag den 1. april 2008

Aprilsnar

Dagen i dag er imødeset med en særlig forventning af større børn og mange voksne.
For børn drejer det sig om, hvorvidt det vil lykkes dem at narre forældre, søskende, lærere og pædagoger april.
Til hverdag gælder en (temmelig praktisk!) konvention, at vi taler sandhed. Men i dag fungerer datoen 1. april også som metakommunikation: Kravet om at tale sandt er eller kan være ophævet. Så alt hvad du hører idag, bør du møde med en vis skepsis. Og da kravet om at tale sandhed er noget, som børn ofte møder og konfronteres med i opdragelse (man må ikke lyve eller digte historier), er det en særlig fryd, hvis det lykkes at narre en anden, helst en voksen
For mange voksne er det dagens aviser og medier, der er interessante: Hvad har de mon fundet på i år? Af tidligere eksempler kan jeg huske: At Netto-kæden ville åbne en butik i Rundetårn, at en jysk kommune måtte ansætte soldater til børnepasning på grund af pædagogmangel.
Berlingske Tidende har i dagens netavis en oversigt over nogle af mediernes aprilsnar-historier og her er nogle af eksemplerne:
Morten Olsen forlader posten som landstræner, der overtages af Henrik ”Store” Larsen fra EM-guldholdet, Heidi røg ud af X-factor på grund af en sms-fejl, Thomas Blackman skal være åndelig vejleder og spirituel guide for partiet Ny Alliance. Og inden dagen er omme, er vi blevet endnu flere aprilsspøg’er rigere.
Når jeg peger på aprilspøgen her i bloggen, er det selvfølgelig, fordi den er eksempel på en levende legekultur/folkekultur, der i dette tilfælde vender op og ned på nogle af hverdagens konventioner.

Har du lavet en særlig vellykket aprilspøg, er du blevet offer for en, eller har du bare hørt om en god aprilspøg? Fortæl din historie, læg en kommentar og giv dit eksempel, enten selvoplevet eller et eksempel fra medierne!

3 kommentarer:

lis faurholt sagde ...

På engelsk hedder Aprilsnar "Rick Rolled"

lis faurholt sagde ...

Her - d. 2. april - kommer så løsningen på, hvad man gør, hvis man er blevet "Rick Rolled" *G*

Prøv i øvrigt at søg på "Rick Rolled" på YouTube - 4,530 muligheder :)

povl bjerregaard sagde ...

Herligt! Jeg var helt på spanden og endte med at gå ud af browseren (er det ikke det, som det hedder) igår. Overvejede et kort sekund at rive hele stikkontakten ud af væggen, men indså så, at det muligvis kunne få katastrofale følger. Og nu er det eneste problem problem - en "irriterende" ørhænger!